Organizarea unei nunți în 2021 vine cu niște  provocări aparte

Nu e cel mai ușor moment să organizezi o nuntă în perioada asta! Dincolo de faptul că lumea parcă s-a oprit în loc, furnizorii sunt blocați și ei, intervin grijile pentru cei dragi, iminența unei crize economice și poate fi destul de dificil să faci chiar și planuri!

Criza provocată de coronavirus a afectat din plin sezonul de nuntă din 2020, cu nunțile din prima parte a sezonului deja amânate sau anulate, cu invitați care oricum nu ar mai fi putut ajunge la nuntă datorită restricțiilor și așa mai departe.

Dar sezonul 2021 ar trebui să fie neafectat, nu-i așa?

Nu, nu e așa, ba chiar dimpotrivă!

Intervin mai multe posibile probleme:

➡︎ Posibile scumpiri – e posibil ca unii furnizori să nu reziste unei crize economice. Ar fi ideal să colaborezi cu furnizori puternici, cu o afacere suficient de solidă, ca să nu te trezești că la finele lui 2020 trebuie să găsești alți furnizori! O altă posibilitate e ca furnizorii care rezistă să fie nevoiți să mărească prețurile ca să compenseze din pierderile avute în sezonul actual. Desigur, vor exista și furnizori care vor scădea prețurile, presați de criză, dar mai ales acolo unde marja de profit nu este mare, nu va fi un model sustenabil și vor claca.

➡︎ Mai puține date disponibile la sălile de nuntă și la furnizorii premium – mirii din acest sezon, în special cei care aveau nunțile planificate în lunile de început de sezon, au de ales dintre două opțiuni:

a) amână nunta pe lunile de la final de sezon, în speranța că totul trece până atunci

b) pentru a risca cât mai puțin, amână nunta pentru anul viitor. Ceea ce înseamnă că anul 2021 va aduce pentru locațiile de nuntă din România atât mirii care își pregăteau oricum nunta pentru anul 2021 cât și o bună parte din cei care și-o pregătiseră pentru 2020!

DAR același lucru e valabil pentru orice alt furnizor care poate onora doar o singură solicitare pentru o dată anume:

  • wedding planner (dacă vrei să facă chiar el/ea și coordonarea la eveniment, nu cineva din echipă)
  • DJ
  • fotograf de nuntă
  • videograf
  • trupa de cover-uri sau solist de muzică ușoară sau populară
  • orice echipă care se ocupă de entertainment la nuntă (dansuri, magicieni, show-uri de orice fel)

Ceea ce înseamnă că nu ai timp de pierdut!

Fiecare zi care trece înseamnă mai puține șanse de a colabora cu un anumit furnizor pe care, poate, ți-l dorești la nunta ta!

➡︎ Mai puțini invitați la nuntă – e posibil ca în sezonul următor numărul invitaților să fie mai mic. Fără a ne gândi la cele mai negre posibilități legate de riscurile actualei crize provocate de coronavirus, ceea ce e posibil să afecteze populația largă e o criză economică. În condițiile în care fiecare cheltuială va fi bine drămuită, participarea la o nuntă probabil nu e pe lista de costuri esențiale. Oricât ne place sau nu să recunoaștem asta, e mai mică suma pe care o trimiți într-un plic mirilor dacă nu mergi la eveniment decât suma pe care ai pune-o în plic dacă participi la nuntă! Iar la cum se organizează (încă?) nunțile în România, pentru miri e importantă această ”cinste” ținând cont de costurile implicate.

Ce poți face ca să eviți cât mai multe probleme cu organizarea nunții pentru anul 2021?

✔︎ În primul rând încheie cât mai repede contracte cu toți furnizorii și mai ales cu sala de nuntă! Ai grijă la contracte, asigură-te că ai clauzele care te protejează în cazul unei situații de criză cum e cea legată de coronavirus acum.

✔︎ Alege furnizori cu un portofoliu solid (mă refer la portofoliu de clienți, nu la frumusețea imaginilor unui fotograf de nuntă – nu există îndoială în privința asta 🙂 ), furnizori care au șansa să treacă cu bine prin această perioadă

✔︎ Alege o locație flexibilă legat de numărul de invitați – orice planuri îți faci acum legat de numărul lor, e puțin probabil să fie mai mare, dar ia în calcul că vei avea nevoie de mai puține locuri. Nu vrei să fii într-o sală mare cu 40% mai puține scaune decât ți-ai prous și să arate totul gol.

✔︎ Ia în calcul soluții adaptabile și furnizori cu care să stabilești clauze care să te protejeze (la un număr mai mic de invitați vei avea nevoie de mai puțin decor, poate iei în calcul organizarea unui bufet suedez în locul sistemului clasic de servire etc.)

✔︎ Nu exclude posibilitatea unei nunți într-o zi de vineri – decât să faci compromisuri majore și să accepți condiții care nu îți convin pre mult, ia în calcul și posibilitatea organizării nunții într-o zi de vineri. În unele localități din România asta este demult o practică frecventă. Din cauza situației actuale, vei vedea că multe locații care organizau în mod normal nunțile sâmbăta și duminica, vor avea mai multe evenimente și vinerea.

Dacă ai alte idei sau îți vin în minte și alte întrebări sau preocupări legate de organizarea nunții în anul 2021, îmi poți scrie la adresa foto@imagia.ro și dacă îți pot fi de folos, o fac cu mare drag!

Dacă ți se pare folositor acest articol, dă-i share celor din jurul tău – poate îi este de mare folos cuiva!

Să fim cu toții sănătoși și până se liniștesc apele, #stamacasa !

pngbarn (1)

Ți-a plăcut ce ai văzut?

Și te gândești că ne-am potrivi să colaborăm pentru nunta ta?

Completează formularul de mai jos pentru a primi prin email o ofertă de fotografie de nuntă: