Organizarea unei nunți în 2021 vine cu niște  provocări aparte

Nu e cel mai ușor moment să organizezi o nuntă în perioada asta! Cu toate că deja apariția vaccinului pare să ne dea mai multe speranțe, incidența infectărilor și situația sanitara generală din acest moment nu face foarte clară posibilitatea organizării evenimentelor sau condițiile în care ar putea avea loc.

Criza provocată de coronavirus a afectat din plin sezonul de nuntă din 2020, cu nunțile din prima parte a sezonului deja amânate sau anulate, cu invitați care oricum nu ar mai fi putut ajunge la nuntă datorită restricțiilor și așa mai departe.

Dar sezonul 2021 ar trebui să fie neafectat, nu-i așa?

Din păcate, până în acest moment nu se prevăd schimbări majore, cel puțin pentru prima parte a sezonului de nuntă (sfârșitul lunii aprilie și luna mai). Acest sezon va fi, foarte probabil unul extrem de haotic, cu o previzibilitate foarte mică legat de posibile scenarii.

E puțin probabil că suficientă lume să fie vaccinată până atunci. Apoi, datorită reticenței multora față de vaccinare, e foarte probabil ca autoritățile să nu riște și deci să nu aprobe organizarea unor evenimente cu participare numeroasă. Mai mult, e de așteptat ca ridicarea unor restricții să se facă treptat, pentru a se putea evalua impactul. Deci un scenariu în care vor fi posibile doar nunți cu un număr restrâns de invitați în interior (30-50) și abia după încă câteva luni să se ajungă la un număr mai mare de invitați, e de așteptat. Deocamdată nu e ridicată restricția de a deschide restaurantele în interior în multe orașe, deci mai există niște ”hopuri” de trecut până la posibilitatea reală de a organiza o nuntă ”obișnuită”.

Ai deja pregătit totul pentru o nuntă în 2021 sau doar iei în considerare posibilitatea de a o organiza?

Situația 1 – ai deja fixată data și detaliile. 

 • Ar fi bine să te aștepți ca numărul invitaților care vor putea participa la nuntă să fie unul restrâns. Revizuiește din timp lista invitaților și creează din timp mai multe scenarii în privința asta. Nu va fi simplu, însă totă lumea e conștientă că nu sunt ”vremuri normale” și deja lumea e obișnuită cu limitările evenimentelor. Oricum, e posibil ca unii invitați să nu vină din proprie inițiativă – situația economică nu e grozavă pentru mulți din cauza efectelor pandemiei, iar în condițiile în care fiecare cheltuială va fi bine drămuită, participarea la o nuntă probabil nu e pe lista de costuri esențiale. Oricât ne place sau nu să recunoaștem asta, e mai mică suma pe care o trimiți într-un plic mirilor dacă nu mergi la eveniment decât suma pe care ai pune-o în plic dacă participi la nuntă! Iar la cum se organizează (încă?) nunțile în România, pentru miri e importantă această ”cinste” ținând cont de costurile implicate.
 • Dacă ții neapărat să ai un număr mare de invitați, n-ar fi rău să rezervi o dată și pentru 2022, în caz că veți prefera să mutați evenimentul.
 • Oricum, n-ar fi o ideea proastă să te interesezi de o dată disponibilă în 2022! Dacă lucrurile nu evoluează înspre bine în ritmul necesar, iar apropierea datei fixate pentru 2021 nu aduce ridicarea restricțiilor în așa fel încât să poți avea nunta dorită, e bine să știi că poți muta data!
 • Asigură-te că ai o variantă de a organiza nunta outdoor sau mixt! Cel mai probabil restricțiile vor fi mai mari pentru interior, ca și până acum, deci șansele de a avea un număr mai mare de invitați cresc dacă există posibilitatea de a-i așeza undeva afară! Multe restaurante s-au ”reinventat” în perioada pandemiei, organizând spații extra de servire afară, soluțiile tehnice permițând o flexibilitate mai mare atât în ceea ce privește protecția împotriva ploii cât și a temperaturii!
 • Ia în calcul organizarea mesei de tip bufet suedez, care să ofere o mai mare mobilitate și flexibilitate legat de folosirea unui spațiu outdoor/indoor
 • Ia legătura din timp cu cei de la locație, pentru a verifica dacă sunt pregătiți pentru mai multe scenarii, ce soluții prevăd pentru posibilele situații ce se creionează.

Situația 2 – nu ai încă data fixată, doar iei în calcul o nuntă în 2021

 • Nu e un an foarte previzibil. Dacă ai visat la o nuntă restrânsă, într-un spațiu flexibil interior/exterior, go for it, sunt foarte mari șanse să o poți organiza așa cum ți-ai dorit.
 • Dacă îți dorești o nuntă extinsă, într-un anumit spațiu interior, îți asumi un risc în 2021 – poate n-ar fi o idee rea să organizezi totul direct pentru 2022 când lucrurile ar trebui să fie mult mai așezate (grad de vaccinare ridicat, situație deja stabilă).
 • Dacă din diverse motive trebuie neapărat să organizezi nunta în 2021, alege o locație foarte flexibilă și ai mare grijă la contract, nu accepta contractele care protejează doar furnizorul, lăsând riscul doar de partea ta.

”Cum să ai fotografii mai bune la nuntă” – o serie de sfaturi dedicate mireselor care vor să fie cât mai pregătite

Dacă decizi să amâni nunta pentru anul 2022, ține cont de următoarele sfaturi:

✔︎ Ai grijă la disponibilitatea sălilor de nuntă și a furnizorilor premium din care să poți alege – anul 2021 a adus pentru locațiile de nuntă din România atât mirii care își pregăteau oricum nunta pentru anul 2021 cât și majoritatea celor care și-o pregătiseră pentru 2020 și au fost nevoiți să reprogrameze, ceea ce înseamnă o aglomerare și o ”luptă” pentru fiecare dată disponibilă! E posibil ca situația să se repete, cel puțin în parte și în 2022! Așadar, dacă decizi să amâni pe 2022, fă-o rapid, ca să ai de unde alege!

✔︎ Nu exclude posibilitatea unei nunți într-o zi de vineri – decât să faci compromisuri majore și să accepți condiții care nu îți convin prea mult, ia în calcul și posibilitatea organizării nunții într-o zi de vineri. În unele localități din România asta este demult o practică frecventă. Din cauza situației actuale, vei vedea că multe locații care organizau în mod normal nunțile sâmbăta și duminica, vor avea mai multe evenimente și vinerea.

✔︎ Ai grijă la contracte, avansuri și posibile scumpiri – e posibil ca unii furnizori să nu reziste unei crizei economice. Ar fi ideal să colaborezi cu furnizori puternici, cu o afacere suficient de solidă, ca să nu te trezești că la finele lui 2021 trebuie să găsești alți furnizori! O altă posibilitate e ca furnizorii care au rezistat până acum, să fie nevoiți să mărească prețurile ca să compenseze din pierderile avute în sezonul trecut și posibil și în cel actual. Desigur, vor exista și furnizori care vor scădea prețurile, presați de criză, dar mai ales acolo unde marja de profit nu este mare, nu va fi un model sustenabil și vor claca.

Acest lucru e valabil pentru orice alt furnizor care poate onora doar o singură solicitare pentru o dată anume:

 • wedding planner (dacă vrei să facă chiar el/ea și coordonarea la eveniment, nu cineva din echipă)
 • DJ
 • fotograf de nuntă
 • videograf
 • trupa de cover-uri sau solist de muzică ușoară sau populară
 • orice echipă care se ocupă de entertainment la nuntă (dansuri, magicieni, show-uri de orice fel)

✔︎ Încheie cât mai repede contracte cu toți furnizorii și mai ales cu sala de nuntă! Ai grijă la contracte, asigură-te că ai clauzele care te protejează în cazul unei situații de criză cum e cea legată de coronavirus acum.

✔︎ Alege furnizori cu un portofoliu solid (mă refer la portofoliu de clienți, nu la frumusețea imaginilor unui fotograf de nuntă – nu există îndoială în privința asta :) ), furnizori care au șansa să treacă cu bine prin această perioadă

✔︎ Ia în calcul soluții adaptabile și furnizori cu care să stabilești clauze care să te protejeze (la un număr mai mic de invitați vei avea nevoie de mai puțin decor, poate iei în calcul organizarea unui bufet suedez în locul sistemului clasic de servire etc.)

Dacă ai alte idei sau îți vin în minte și alte întrebări sau preocupări legate de organizarea nunții în anul 2021, îmi poți scrie la adresa foto@imagia.ro și dacă îți pot fi de folos, o fac cu mare drag!

Dacă ți se pare folositor acest articol, dă-i share celor din jurul tău – poate îi este de mare folos cuiva!

pngbarn (1)

Ți-a plăcut ce ai văzut?

Și te gândești că ne-am potrivi să colaborăm pentru nunta ta?

Completează formularul de mai jos pentru a primi prin email o ofertă de fotografie de nuntă:

[contact-form-7 id=”9053″]