Greșeli pe care să le eviți în ziua nunții când vine vorba de subiectul ”cununie”, ”biserică” etc.

Notă: acest articol face parte dintr-o serie dedicată îmbunătățirii șanselor de a avea fotografii cât mai bune la nuntă. Dacă vrei să fii la curent cu publicarea fiecărui articol din serie, abonează-te la newsletter!


La biserică, în ziua nunții, intri, faci ce îți spune preotul să faci, fotograful surprinde ceea ce se întâmplă, durează vreo oră (mai mult sau mai puțin) și ar trebui să fie simplu, nu-i așa?

Mă rog, ideal ar fi să fie simplu și mai ales să nu te stresezi, dar o mireasă informată are șanse să fie și mai relaxată și… să aiba parte de fotografii de nuntă cât mai bune, cum ziceam.

În anii dedicați fotografiei de nuntă, am remarcat câteva chestiuni legate de fotografiile din biserică:

► De multe ori sunt fotografiile în care mirii arată cel mai puțin ”conectați” la ziua nunții – mina lor e una neutră spre… well, mai puțin pozitivă ca să zic așa…

► O grămadă de oameni suferă – de multe ori chiar și mirii sau nașii

► Lumina de cele mai multe ori e groaznică – dar asta depinde de biserică și are o rezolvare între niște limite  (fotograful are echipamentul necesar și… îl și poate poziționa unde ar fi cel mai bine)

► Mirii sunt absolut ”la mâna” preotului și a neamurilor care ”știu cum se face” iar ei de cele mai multe ori habar nu au ce se întâmplă

Sigur, astea sunt câteva ”extrase” din experiențe multiple, există excepții fericite, dar una peste alta cred că dacă mirii știu un pic mai multe despre ceea ce îi așteaptă și mai ales ce anume să evite, pot avea în primul rând o experiență mai plăcută și apoi pot avea parte de fotografii de nuntă mai bune.

Cele mai bune fotografii de nuntă în biserică - imagia.ro

Cum să alegi biserica sau locația unde va avea loc ceremonia religioasă

Vorbim despre ceremoniile religioase, deci excludem din start două scenarii:

► Mirii nu vor să organizeze o ceremonie religioasă – nu intră în sfera lor de credințe, interese etc.

► Mirii optează pentru o ceremonie umanistă

Eu zic să te abonezi la newsletter!

Așa, afli imediat ce e publicat ceva nou și interesant pe blog.

Articole. Sfaturi. Imagini care să te inspire. Fără spam.

Scenariul 1 – nici nu se pune problema să alegi biserica, nici nu încape îndoială că vei merge la biserica ta
Fiindcă ești o persoană religioasă, implicată în comunitatea religioasă locală, care a visat momentul ăsta de multă vreme, va fi o experiență împlinitoare pentru tine, nu avem ce povesti despre alegeri, sărim peste asta.

Scenariul 2 – nici nu se pune problema să alegi biserica, vei merge la biserica ”familiei”, nu te pui cu alegerile părinților

Aici e o discuție mai largă, care nu încape aici – dacă ai decis deja că cel mai cuminte e să lași de la tine și să respecți dorințele părinților mai presus de ce anume ai alege tu în mod independent, nu prea am ce sfat să îți dau.

Scenariul 3 – nu ai o afinitate pentru o anume biserică, îți dorești o ceremonie religioasă dar nu contează o anume locație, cel puțin nu dintr-un considerent religios

Ei bine, dacă e pe alese ai doua opțiuni – o ceremonie religioasă în aer liber sau cununia în biserică

 

Ceremonia religioasă în aer liber

Ceremonie religioasă la Restaurantul Aroma, Cluj-Napoca

Dacă faci parte dintr-o confesiune religioasă care permite o cununie în aer liber, e simplu – poți alege ca ceremonia să aibă loc în perimetrul locației unde va avea loc petrecerea de nuntă, sau poți opta chiar pentru o ceremonie religioasă la tine acasă!

Dacă ești ortodox, probabil știi deja că ”nu se poate” organiza o cununie religioasă decât în biserică. Ceea ce e destul de relativ. În sensul că există preoți care fac excepții și vin să oficieze în aer liber sau există preoți de altă confesiune care sunt dispuși să oficieze o astfel de ceremonie, inclusiv după rit ortodox! Am fotografiat destule.

Ține cont că ceremonia în aer liber ridică unele probleme: e una să fii la final de aprilie și să stai 30-45′ în plin soare împreună cu invitații tăi și alta să faci același lucru în august! Suferința poate fi extremă pentru toți (mila supremă se îndreaptă către mirele care vrea costum complet).

Se poate pregăti un pavilion sub care să stea mirii și nașii, dar de multe ori așezarea lui nu ține cont de cum e lumina la exact ora ceremoniei, în plus faptul că mirii sunt într-o situație de lumină iar invitații în alta, nu e un scenariu ideal pentru fotografii. Ar fi minunat ca întreaga ceremonie să fie făcută seara, când lumina e mult mai blândă. Lucru imposibil pentru nunțile de zi – aici doar o locație umbroasă ajută. Dacă e soare, nu uita și de umbreluțe pentru invitați – le poți închiria de la firma care se ocupă de decor.

 

Cununia în biserică

Exista și posibilitatea de a face o cununie într-o biserică de altă confesiune, chiar dacă sunteți amândoi ortodocși! Am fotografiat și din astea destule.

Indiferent de confesiune, alegi biserica în care te vei cununa după următoarele criterii:

► Acea biserică e cea la care mergi de când te știi și e importantă pentru tine față de altă biserică

► În funcție de preot – indiferent că face parte din confesiunea ta sau nu, că ești religios sau nu, preferi acel preot pentru ceea ce zice, pentru felul în care oficiază

► În funcție de cum arată biserica. Poate părea un motiv ridicol, dar pe de o parte eu cred sincer că e alegerea foarte multor cupluri și pe de altă parte, la modul cel mai realist, dacă nu te încadrezi într-una din categoriile de mai sus, ce alt criteriu mai bun ai avea pentru a alege o biserică? Dacă faci ceremonia religioasă doar pentru că își doresc mult părinții asta sau pentru că își dorește doar unul din cuplu și nu ai o preferință anume, criteriul estetic mi se pare foarte valabil.

Cele mai bune fotografii de nuntă în biserică - imagia.ro
Biserica Greco-Catolică ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Satu Mare

 

Dacă e să alegi locul pentru ceremonia religioasă – indiferent că e vorba de una în aer liber sau nu, îți dau următoarele sfaturi pentru a avea o ceremonie cât mai reușită dar și posibilitatea de fotografii cât mai bune:

✅Dacă nu ții neapărat să faci cununia într-o anume biserică, alege o biserică care arată bine. Chiar dacă biserica din cartierul tău e mai convenabilă ca distanță, faptul că e în renovare și e plină de schele nu ajută. Chiar dacă e ”cea mai importantă biserică din oraș”, fotografiile tale nu vor fi grozave cu un schelet metalic înfipt în mijlocul Catedralei sau cu pereții nefinisați.

Cununie religioasă în Catedrala din Cluj-Napoca
Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca cu eternul schelet metalic din mijloc

✅Alege o biserică unde să existe loc de parcare pentru toată lumea, nu să se transforme totul într-un coșmar logistic. Nu e doar experiența ta ci și a invitaților tăi. Mai ales în locuri în care autoritățile nu au înțelegere și nu fac excepții – nu vrei ca invitații tăi să scadă banii de amendă, dacă înțelegi ce vreau să zic…

✅ Alege o biserică unde preotul e înțelegător și e… foarte ok. Nu mă înțelege greșit, dar am asistat la scene incredibile – de la preoți care de-abia stăteau pe picioare de beți ce erau la preoți cu reale probleme mintale sau la zbiri care se cred la un exercițiu de pedeapsă și au pretenții absurde și rigide de la miri sau invitați. Sau de la fotografi 🙂 Nu ar fi rău să întrebați înainte de a lua decizia finală dacă:

❓Pot fi așezate stative cu lumini în biserică și cât de strictă e poziționarea lor – imposibilitatea de a controla lumina proprie și a compensa condițiile deseori precare de lumină ambientală poate rezulta într-o calitate foarte slabă a fotografiilor. Nu vorbim de tehnici creative, de anumite contexte în care unele fotografii pot fi extrem de artistice/reușite chiar în lumină slabă – vorbim de un context valabil pentru majoritatea fotografiilor.

❓Se poate trece sau nu prin spatele preotului – anumite fotografii nu pot fi realizate doar din niște unghiuri restrictive, dar dacă nu e ok pentru preot altfel, e foarte important ca fotograful să știe asta dinainte – aveți șansa de a evita niște scene penibile în care un preot întrerupe slujba și urlă cât îl țin plămânii că a fost încălcată o regulă supremă doar de el știută.

❓Fotograful are acces la etaj/balcon/cafas sau nu – nu e o condiție, dar accesul acolo permite niște cadre spectaculoase. Desigur un răspuns negativ e relativ oricum – cred că pot număra pe degete bisericile în care nu am reușit să ajung acolo, inclusiv cele în care ”se știe” că nu ai cum să urci. Abilitățile de comunicare persuasivă prind bine în orice context 🙂

Obiectiv Sigma 15mm fisheye de vânzare cu montură Canon

✅ Întreabă dinainte cât va dura slujba, să îți faci și pregătirile și programul în funcție de asta.

✅ Dacă îți dorești o fotografie de grup echilibrată la finalul ceremoniei, alege o biserică cu trepte. O fotografie într-un context în care nu există trepte sau fotograful nu are pe ce să urce e un haos estetic. Se va vedea primul rând și cei care sunt mai înalți. Mai puțin dacă ai un grup restrâns de invitați – atunci nu ai nevoie de trepte 🙂

Cele mai bune fotografii de nuntă în biserică - imagia.ro
Biserica Anglicană ”Învierea Domnului”, București

✅Vezi dacă cei care se ocupă de decorul floral pot crea niște piese care pot fi folosite atât în decorul sălii de nuntă cât și la biserică

Cele mai bune fotografii de nuntă din biserică
Biserica Greco-Catolică din Borșa, Maramureș

✅Întreabă preotul despre ordinea intrării spunându-i exact configurația grupului tău – dacă ai 6 domnișoare de onoare, 6 cavaleri, 2 perechi de nași, părinți divorțați și recăsătoriți și te bazezi că vei organiza totul la fața locului, tocmai ai creat premisele unui haos total și poate mai ai și nenorocul să iasă cu scandal.

În momentul în care intri în biserică, totul ar trebui deja să fie pregătit și ține cont că urmează o experiență pozitivă! Lasă grijile și întrebările legate de organizare pentru restul zilei – urmează un moment căruia ar trebui să îi acorzi întreaga atenție și disponibilitate, indiferent de implicarea ta religioasă!

Cele mai bune fotografii de nuntă în biserică - imagia.ro
Biserica Greco-Catolică ”Bunavestire”, Cluj-Napoca

✅ Nu intra în biserică aranjându-ți coafura la fiecare pas sau uitându-te în pământ să te asiguri că nu calci pe rochia de mireasă! Fă alegerile potrivite dinainte, în așa fel încât să te poți mișca relaxată.

✅După ce nunta va fi gata, două dintre fotografiile cele mai importante din biserică vor fi cea în care ajungi la mire și tatăl tău îți sărută mâna sau te îmbrățișează și apoi cea în care mirele te ”preia” de la tatăl tău (fratele tău, nașul tău, în funcție de obiceiul local, biserică etc). Ar fi păcat ca momentele astea să te prindă fiind preocupată cu a trage voalul în poziția ”perfectă”, a-ți așeza buchetul de flori cu broșa în poziția ”corectă” sau orice alte amănunte absolut neesențiale pentru momentul respectiv!

Cele mai bune fotografii de nuntă în biserică - imagia.ro

✅Înțelege-te dinainte cu fotograful și încearcă să fii cât de cât conștientă de poziția lui/lor când intri în biserică, pentru a evita să treci prin spatele tatălui tău înspre mire, de exemplu, sau orice alt scenariu în care un moment important e ratat fiindcă fotograful nu are timpul necesar și spațiul să ajungă brusc într-o altă poziție. Nu e o chestiune esențială, un fotograf bun e pregătit pentru mai multe scenarii, dar pe cât posibil, încercă să te deplasezi în direcții previzibile.

✅Dacă ai copilași pregătiți să intre înaintea voastră și să împrăștie petale de flori, nu te preocupa de cum se descurcă ei. Chiar dacă ai tu în minte exact poza aia de pe Pinterest, copii sunt imprevizibili, vor face ce vor putea, contează mult mai mult ca tu să nu apari în toate fotografiile cu ochii la ei, cu grija citindu-se în ochii tăi de la intrare până la altar.

✅Și mai ales, intră înceeet în biserică! E un moment ceremonial, nu-i concurs – lasă timp de reacție tuturor – lasă-i pe invitați să te admire, să se bucure, lasă-l pe fotograf să tragă cât mai multe cadre, să nu fie ca la safari. În plus, îți dai timp să respiri, să fii relaxată, să îți aduci aminte că toți cei care sunt prezenți sunt acolo să se bucure de bucuria ta!

 

Vreau să fac cununia religioasă într-o bisericuță de lemn tradițională

Poate în Muzeul Satului sau ceva. Excelentă alegere! Doar ține cont de următoarele:

► Dacă ai 10 invitați la biserică e ok. Dacă ai mulți iar în bisericuța tradițională încap doar câțiva, cei care vor fi nevoiți să stea afară în plin soare o oră până se termină slujba… nu sunt sigur că vor fi fericiți că participă la ceremonia voastră…

► În multe muzee ale Satului nu se poate intra cu mașina, iar drumul pe jos poate avea sute de metri sau mai bine, uneori pe o alee cu pietriș. Invitatele voastre cu tocuri și pantofi care se zgărie nu vor fi extrem de încântate!

► O bisericuță mică se încălzește altfel decât o catedrală din beton! Nu te aștepta să aibă aer condiționat. Statul înghesuit într-o căldura insuportabilă cu transpirația de rigoare și mirosul de tămâie în nas e ca o bombă cu ceas. Nu-i exclus să se lase cu leșin.

► Dacă ai o echipă de 2 fotografi și 2 videografi + 2 perechi de nași, te rog, nu alege o astfel de bisericuță. Vei avea niște cadre foarte ciudate, distorsionate, cu o lumină total necontrolată, trase în principiu cam din același loc – nu are nimeni spațiu să se deplaseze, iar toate cadrele vor fi făcute cu obiective superangulare care la așa o distanță mică de fotografiere nu avantajează pe nimeni!

 

Sfaturi pentru o ceremonie religioasă reușită

 

În timpul slujbei religioase

✅Gândește-te la lucruri plăcute

Știu, ziua nunții e incredibil de lungă, are vreo 48 de ore pentru tine ca mireasă, deja pe când ai ajuns la biserică ești epuizată (drama nunților românești, poate ajungem și noi odată la nunți cu o organizare mai apropiată de firesc). Pantofii de mireasă te jenează, rochia de mireasă e grea, incomodă, ți-e foame, sete, ai ales un buchet de 2kg pe care va trebui să îl ții în brațe pentru următoarea oră, tocmai ai fost pupată de 17 rude pe care nu le-ai văzut de când aveai 2 ani, simți cum transpirația îți amenință machiajul și colac peste pupăză ai fost întâmpinată la intrarea în biserică de două cupluri care nu confirmaseră că vin la nuntă, deci ai o problemă logistică la sală și s-a dus pe apa Sâmbetei aranjarea perfectă a meselor.

Din nou, dacă ai făcut până în acest punct alegerile potrivite, ar trebui să fii doar obosită 🙂Da, știu nu-i încurajator, dar asta e. Orișicât, dacă ai mâncat înainte și te-ai hidratat, ai ingerat niște cafea sau energizant (e o ocazie în care merită să faci și excepții), ar fi bine să te bucuri de ceea ce se întâmplă. De aspectele pozitive.

Fotografie din timpul ceremoniei religioase în aer liber

Din păcate, prea mulți miri arată în fotografiile de a biserică de parcă ar suferi. Privirile sunt în pământ, cu o mină preocupată sau cu oboseala sau plictiseala la vedere. Iar oricât ai incerca ca și fotograf să găsești unghiuri creative, să cauți o lumină interesantă, nimic nu compensează o astfel de imagine.

Fotografiile cele mai bune ies atunci când mirii chiar ascultă ceea ce zice preotul – indiferent de implicarea religioasă – și iau totul într-o notă pozitivă (= se chiar distrează câteodată de unele idei).

Nu vreau să fiu înțeles greșit – dacă ești o persoană foarte religioasă, pătrunsă de cuvintele preotului, nu trebuie să zâmbești, nu trebuie să ”dai bine” – sinceritatea și pioșenia se văd foarte bine și fotografiile sunt excelente așa!

Cele mai bune fotografii de nuntă în biserică - imagia.ro

✅Un preot e de-ajuns. În principiu.

Părinții tăi sunt oameni influenți? Ok, dar ține cont că dacă vine un sobor de preoți care fac zid în jurul tău… vizibilitatea voastră scade, ca să zic așa. Desigur, asta face parte din a-ți răspunde la întrebarea esențială ”De ce facem și cununia religioasă?”

Bineînțeles, dacă preoția e o parte integrantă a familiei tale, se schimbă datele probemei – e firesc ca la ceremonia religioasă să fie prezenți mai mulți preoți.

Cele mai bune fotografii de nuntă în biserică - imagia.ro
Catedrala Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”, Satu Mare

✅Pregătirile sunt esențiale

Tot la a treia nuntă fotografiată de mine, mireasa sau nașa (nașul câteodată și extrem de rar mirele)… clachează. Dacă nu leșină, i se face rău, câteodată rău de tot.

Dacă ai dormit 3 ore în noaptea dinaintea nunții, ai fugit de dimineață între coafor, make-up și restul pregătirilor fără să fi mâncat nimic, iar de băut ai băut un pahar de apă cu câteva ore în urma, nu-i de mirare. Oricât de puternică te crezi, ziua asta chiar e diferită. Iar presiunea pe care o pune asupra organismului tău nu-i una mică deloc!

În plus, statul în biserică cu mirosul de tămâie în nări o oră întreagă nu ajută. Dimpotrivă.

Dar te poți pregăti bine de tot dinainte:

► Mănâncă înainte de a pleca înspre biserică. Ai pregătite în mașină tot timpul niște batoane de proteine și apa. Multă apă.

► Asigură-te că cineva în preajma ta are la îndemână în biserică o sticlă de apă rece, șervețele și… un scaun disponibil. Just in case. Și neapărat niște ciocolată. De cumva îți scade glicemia, e remediul perfect, indiferent de când ți-ai refuzat așa ceva în beneficiul siluetei. Iar dacă nu vei avea nevoie de ea, mă ofer să îmi scad glicemia și o folosesc eu, nu-i stres!

► Întreabă dinainte preotul dacă e posibil să rămână deschisă ușa la intrarea în biserică sau dacă e ok să fie deschisă la nevoie, să mai circule un pic de aer.

✅Fă față (plăcută) neprevăzutului – la propriu

Ai fost vreodată la o nuntă la care preotul reușește să-i pună coroana miresei din a 5-a încercare? Eu am fost la câteva. E distractiv. Important e să fie distractiv și pentru tine ca mireasă dacă se întâmpla asta sau orice altceva.

Dacă te superi, e un moment ciudat pentru toată lumea și lumea se simte prost. Dacă faci haz de orice pățanie, lumea se amuză și ea și e totul ok!

Oricum, n-ar trebui să fii surprinsă că ți se va pune o coroană pe cap – ține cont de asta când decizi cât de intangibilă și alambicată să-ți fie coafura.

Apropo, într-o ceremonie relaxată, oficiată în aer liber de un preot deschis înspre așa ceva, coroana nu trebuie să fie cea… tradițională. #numazic

Coroană din frunze la cunuia religioasă
Dacă ai o temă legată de natură, poți asorta și coroana de la cununie!

La ieșirea din biserică

✅Așteaptă un semn din partea fotografului că e ok să pleci in fața altarului – el se va asigura că lumea e pregătită afară

✅O altă fotografie ”esențială” e cea din momentul în care ieșiți din biserică – din nou, ar fi păcat să ai grija pantofilor, rochiei etc.

✅Pregătește-te sufletește că s-ar putea să existe suprize la ieșire – confeti, orez, un unchi excesiv de prietenos – dacă ții ochii strânși până la finalul treptelor, ”ferindu-te” de micile proiectile, ratezi niște imagini care pot fi foaaarte faine!

 

 

Una dintre cele mai bune fotografii de nuntă de la biserică din portofoliul imagia.ro
Capela de la Sun Garden, Cluj-Napoca

✅Trebuie să decizi dinainte ce vrei legat de fotografiile de după biserică. Sfatul meu? Fotografia de grup și la revedere! Fotografii cu X și Y se vor face la sală (indiferent dacă există un photo corner sau nu).

De ce? A face fotografii cu câte un cuplu/persoană cu un fundal haotic nu are niciun sens, iar decât a alege un perete sau o tufă ca fundal doar pentru a justifica niște fotografii fără o reală valoare estetică e absurd. În plus mai e și problema timpului. Pe când la petrecere sunt… 8 ore. Mai mult decât suficient pentru a face și fotografii cu cine vrei, într-un cadru bine ales.

✅O recomandare pe care o consider foarte importantă legată și de biserică: deși ca fotograf aș prefera ca ședința foto să aibă loc cât mai târziu (la nunțile de noapte – la cele de zi e irelevant), mă descurc și cu lumina de mai devreme pentru ședința foto, considerând că e mai important să legi biserica de petrecere!

Degeaba lași o oră sau chiar mai mult între biserică și petrecere pentru ședința foto – invitații ce fac în timpul ăsta? Degeaba merg direct la petrecere și ajung mai repede – dacă nu ai pregătit ceva gen cocktail hour nu se va ocupa nimeni de ei, iar până la servirea aperitivelor mai este mult și bine!

Bun, sper că și-am dat suficiente sfaturi despre cum să ai fotografii cât mai bune la ceremonia religioasă și o experiență cât mai plăcută cu toată cununia.

Dacă vrei să afli și celelalte sfaturi legate de alte aspecte ae nunții și fotografiei de nuntă, abonează-te la newsletter sau dă-mi un email cu alte idei legate de acest subiect. Sau pune-le în comentarii.

Neapărat dă mai departe acest articol – poate ai pe cineva în preajmă care ar putea beneficia de el. Sharing is caring!

Pregătiri ușoare în continuare!

pngbarn (1)

Ți-a plăcut ce ai văzut?

Și te gândești că ne-am potrivi să colaborăm pentru nunta ta?

Completează formularul de mai jos pentru a primi prin email o ofertă de fotografie de nuntă: